KULTURÁLIS KÖZPONT A KIRÁLY UTCÁBAN

2015. augusztus 09.

Tessék befáradni!

 

 

A múlt évben elkészült, idén pedig életre kelt Erzsébetváros új művészeti és kulturális központja a kerület egyik legfrekventáltabb helyén, a Király utca 11. szám alatt. Mátyás Mária pestbudailatkep@hetivalasz.hu A Gozsdu-udvar szomszédságában lévő, Király utca 11. szám alatti ház udvarán álló épület felújítása a múlt év őszére készült el.

Az évek óta üresen álló ingatlant az önkormányzat azzal a szándékkal hozta rendbe közel 200 millió forintból, hogy a kerület művelődési házán kívül legyen még egy olyan hely, amely alkalmas különböző kulturális események megrendezésére.

Az átadás 2014 szeptemberében meg is történt, de a K11 névre keresztelt központ igazán csak most kel életre. Az önkormányzati tulajdonban és az EröMűvház kezelésében lévő művészeti és kulturális központ nemrég kinevezett művészeti vezetője, Farkas Tibor a Pest-budai Látképnek elmondta, két fő szempont mentén szeretnék működtetni az intézményt: egyrészt céljuk, hogy a kerület civil szervezetei és művészeti csoportjai helyet találjanak itt, másrészt viszont mindenkit szeretnének becsalogatni, aki vendégként, turistaként megfordul belső-Erzsébetváros egyik legnépszerűbb utcájában.

A becsalogatást napközben havonta megújuló kiállításokkal, esténként pedig felolvasóestekkel, pódiumszínházi produkciókkal és sokszínű zenei programmal szeretnék elérni.Bár a kulturális központot körülvevő, Pollack Mihály tervezte épület maga is felújításra vár, az ide érkező vendégeknek mégis érdemes felfelé és lefelé tekintve is szemügyre venni azt.

A homlokzatot az építtető Prandtner József ezüstműves és ötvösmesterségét szimbolizáló domborművek teszik különlegessé, a boltíves kapualj alatt pedig a sárga keramitkockák emlékeztetnek az egyedi műemléki védettségű épület kétszáz éves múltjára.

Partnereink